fredag 1 februari 2013

Återupptagande av blogg

För ett flertal år sedan fick jag tack vare en nära japansk vän reda på att de i Japan har särskilda utbildningar för tespecialister. Troligen anade inte vederbörande vad hon genom att berätta detta skulle komma att sätta igång. Jag behövde inte reflektera länge kring mitt välfyllda teskåp, de många utensilierna jag samlat på mig eller mängden litteratur på ämnet i min bokhylla. Jag förstod genast att min yrkesbana var bestämd. Jag skulle bli första svensk att genomgå denna utbildning, slå mig in i tebranschen och så småningom inrikta mig på japanskt te som låg mig allra varmast om hjärtat. Detta skulle vara det enda sättet att stilla min nyfikenhet på ämnet.

Det stod dock ett stort praktiskt hinder i vägen för mig. Kursen i fråga ges bara på japanska. Jag hade förvisso varit i Japan vid ett flertal tillfällen och i samband med detta även bedrivit en hel del språkstudier, om än mindre strukturerat och kanske inte alltid av det mest ambitiösa slaget. Således tänkte jag att om man bara lägger manken till så är man väl inom sisådär två år fullt kapabel att genomföra projektet ifråga. Så jag sökte till Östasienprogrammet med inriktning japanska på Lunds universitet. De första två åren läser man i Lund men det tredje året får man chansen att åka på utbyte givet att man lyckas kvala sig in genom ett urvalsprov. I all min sturskhet tänkte jag mig att jag måhända skulle kunna anmäla mig till teutbildningen och bedriva studierna vid sidan om huvudämnena under utbytesåret. Detta visade sig dock vara en grotesk felbedömning då språkstudierna var långt mer krävande än vad jag hade kunnat föreställa mig.

Men innan insikten om detta nådde mig hann jag påbörja denna blogg. Från början var jag osäker på hur pass stort intresse den skulle väcka. Kanske skulle bloggen passera obemärkt i etern. Till min stora förvåning och glädje fick jag dock en hel del positiv respons på det jag skrev. Vad som började som ett ganska lättsamt och aningen naivt projekt fick i och med detta snabbt en ganska ambitiös prägel. Mitt i allt detta slog verkligheten till i form av intensiva språkstudier och mina möjligheter att skriva blev mer och mer begränsade.

Så småningom lyckades jag ändå företa mig de projekt som jag hade för avsikt att göra från början och de senaste åren har bjudit på upplevelser i teväg som jag knappt vågat hoppas på. Under resor genom diverse regioner i Japan har jag haft chansen att möta temästare, tesommelierer, odlare, producenter och framförallt inmundigat en ansenlig mängd av den dryck jag älskar i olika tappningar. Merparten av dessa upplevelser hade inte låtit sig göras om det inte vore för de språkkunskaper jag under de senaste åren har begagnat mig av. Men då saker och ting är ställda som de är kanske inte heltidsstudier i språk under flera år kan betraktas som ett rimligt alternativ för de flesta, oavsett hur mycket teälskare man än är. Så med ambitionen att kunna förmedla mina upplevelser för en svensk publik kände jag att det var dags att blåsa liv i denna blogg. Det är min förhoppning att även denna gång kunna väcka intresse och nyfikenhet i ämnet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, roligt att läsa om ditt intresse för te och japanska och kinesiska kulturalster. Vi sågs i tebutiken för ett antal år sedan. Sedan sa du att du skulle till något av dina två länder där borta. Det är bra med en ung man i dag som har brinnande intresse för något i världen och te hör till kulturen – om man vet vad kultur är. Jag har mitt intresse – hur man skriver en ny grundlag och moderniserar de mänskliga rättigheterna. Det är min brinnande hobby./Johan.