onsdag 12 november 2008

Skapandet av ”Countess Jill Bernadotte’s Tea”


Five o’Clock fick nyligen äran och nöjet att framställa en teblandning åt Jill Bernadotte, keramiker, konstnärinna mm och gift med Bertil Bernadotte (son till Folke Bernadotte). Jill har designat mönster för keramik och har även för avsikt att inom en snar framtid låta brodera servetter i samma stil. Emellan de olika projekten föddes även idén att dessa produkter skulle ackompanjeras av en teblandning, något som kanske faller sig naturligt för Jill då hon ju i grunden är brittiska. Idén om teblandningen kom ett steg närmare verkligheten i samband med mitt medverkande i konstutställningen ”China Blue” på Katrinetorp i somras (se förra inlägget). Jag hade då turen att uppleva flera lyckosamma möten varav ett med Jill Bernadottes agent, Kerstin Wiking Nilsson. Efter en hel del inspirerande samtal bestämde vi oss för att göra slag i saken och skapa en unik teblandning.


Givetvis är vi på Five o’Clock mycket stolta över att ha fått detta uppdrag och gör vårt yttersta för att motsvara förväntningarna. Min egen erfarenhet på området inkluderar förutom en del privata projekt blandningen ”China Blue” som framställdes särskilt för den ovan nämnda konstutställningen. I det fallet var tanken att representera flera av Kinas tedistrikt och balansera olika typer av teer tillsammans. Inför framställandet av ”Countess Jill Bernadotte’s Tea” som Jills blandning kallas var premisserna annorlunda. Önskemål kom om inkluderandet av särskilda teer och teet skulle bli mjukt och lent men ändå tydligt, unikt och anspråksfullt.



För det tränade ögat avslöjar bilderna måhända en del av vad jag experimenterat med men det slutgiltiga receptet är dock hemligt. För de som inte känner igen bladen på bilderna kan jag i alla fall avslöja att jag gjort försök med halvoxiderade teer (Oolong) såväl som Earl Grey, kinesiska teer och faktiskt också japanskt te som med endast få undantag låter sig väl kombineras. Sessionen resulterade i inte mindre än åtta olika varianter varav alla hade sin särskilda karaktär. Dock var det lätt att skönja pärlorna och måhända anade jag redan innan provbryggningen vilka som skulle lysa starkast. I slutändan föll valet i samförstånd med Jill Bernadotte på ett unikt te där mångsidigheten och nyansrikedomen balanserades med en klassisk komposition och samsträvighet. Ett te som var både djärvt och säkert på samma gång.


Nuvarande status är att etiketterna till teet håller på att tryckas upp på men ”Countess Jill Bernadotte’s Tea” kommer inom en snar framtid erbjudas för försäljning på Five o´Clock Tehandel samt en del andra inköpsställen. Före jul väntas också lanseringen av tillhörande honung starta. Mer om detta dyker givetvis upp på bloggen såväl som butikens skyltfönster inom kort.


3 kommentarer:

Anonym sa...

I love this tea!!
so does my family :)
this is surely a masterpiece!!

chihiro

Anonym sa...

Detta te har ingenting med Bert Milton att göra, eller ?

Unknown sa...

Nej, det är helt fristående blandning:)